O tom, že rum není přirozeně sladký, protože by byl vyroben z cukrové třtiny, jsem psal již dříve. Rumová komunita se stále zvětšuje a stejně tak se více zajímá o to, co vlastně kupuje respektive pije. Bohužel ne ke každému se dostanou stejné informace. Proto vím, že je důležité předávat nejen rumové vzdělání ale také zdroje informací.
Myslím, že budoucím tématem je u rumů transparentnost. Ty rumy, které nebudou ochotny sdělovat detailní informace o svém produktu, budou mít možná krátkodobý úspěch založený na marketingu. Ale z dlouhodobého hlediska jejich úspěch bude slábnout na úkor rumů ochotných sdělit, jak se jejich rum vyrábí, kde a z jakého materiálu, kolik a jestli obsahuje cukr, barvivo a další informace.
Aktuálně se nacházíme v mezičase, kdy jsou tyto informace vyhledávány především rumovými puristy. Možná by i méně znalí milovníci rumu rádi věděli detailnější informace, ale bohužel neví – kde je najít?
A jedním z (ne)transparentních problémů je doslazenost rumu. Respektive neochota výrobců uvádět na etiketu, zda byl rum doslazen a jakým množstvím. Cukr zjemní hrany ostrého rumu, vytvoří dojem ušlechtilejšího destilátu. Člověk je pak v mnoha případech ochotnější zaplatit za takový rum i vyšší cenu.
To by bylo vše v pořádku, pokud by zákazník věděl o doslazenosti rumu. Jenom přeci jedním z nejdůležitějších faktorů nákupu jsou individuální chuťové preference každého z nás. Někdo má rád takový rum a někdo jiný zase „makový“. Problém však je, pokud člověk neví, za co platí. A že onen úžasný, jemný zážitek není tvořen kvalitou rumu, ale pár desítkou gramů dodaného cukru.
Tuto problematiku částečně pokryje nařízení EU, které vejde v platnost v polovině roku 2021. Označení rum, už nebudou moci nést třtinové destiláty, které obsahují nad 20 gramů cukru na litr. Je to obdobný případ jako s českým tuzemákem, který nesmí být označován jako rum, protože jeho zdrojem pro výrobu není cukrová třtina. I tak chvíli potrvá, než se doprodají zásoby se starým označením a než si konzumenti začnou všímat, že na oblíbené lahvi chybí název rum. Místo něj tam může být například „Spirit of sugar cane“, „Aquardiente de Caňa“ nebo podobné označení třtinového destilátu.
Jak jsem psal dříve, velice detailní informace o rumech jsou doménou především rumových puristů, nadšenců, blogerů. Z hlediska cukernatosti používám pro srovnání mého chuťového dojmu informace z webů Capn Jimbo’s Rum Project Forum, kde naleznete soupis přes 820 změřených rumů. Další změřené rumy můžete hledat na blogu Fat Rum Pirate, Drecon a Philthy Rum.
Důležité je podotknout, že se nejedná o oficiální informace od výrobců. Měření probíhá většinou v domácích podmínkách pomocí hydrometru neboli hustoměru. Ten ukazuje sílu alkoholu za pomocí měření hustoty tekutiny. Naměří-li rozdílný procentuální obsah alkoholu oproti uvedenému na etiketě, předpokládá se, že je způsoben především cukrem, který tekutinu zahustí. Tato metoda neměří přímo obsahu cukru. Ten je následně přepočten za pomocí tabulek.
I když se nejedná o oficiální informace a v mnoha případech pravděpodobně nebudou přesné na gram cukru. Jsou důležitým vodítkem k tomu, zda naše chuťové pohárky mohou ucítit cukr či ne. V poznámce k měření je uvedena důležitá informace. Je-li naměřeno 0-5 g/L cukru, hodnotí rum jako nedoslazený. Takto nízká hodnota může být ovlivněna procesem zrání v sudech.
I přesto, že se stále nejedná o informace od výrobců, lze tyto zdroje považovat za věrohodnější. Finský řetěz obchodů s alkoholem Alko.fi a švédský řetězec Systembolaget mají společné jedno. A sice to že jsou řízeny a vlastněny státem daných zemí. Jedná se o monopolní společnosti, které mají za úkol minimalizovat problémy spojené s alkoholem zodpovědným prodáváním alkoholu bez ovlivňování vidinou zisku.
Taktéž testují a kontrolují kvalitu destilátů, vína, piva ve svých laboratoří. Na svých stránkách nezmiňují postupy testování, avšak nabízí nám možnost zpoplatněného soukromého testu. Na základně výsledků těchto dvou institucí lze porovnávat přesnost měření rumových puristů pomocí hydrometrů a zkoumat jejich odchylky.
Proto, abyste nemuseli vyhledávat jednotlivé rumy na zmíněných eshopech, sestavil jsem následující tabulku aktuálních změřených rumů z laboratoří Alko.fi a Systembolaget. Osobně si myslím, že v měření je možná odchylka stejně jako u výše zmíněného hydrometr testu. Tedy, že rumy s naměřenou hodnotou do 5 g/L, mohou být nedoslazované. To je můj osobní odhad, dle výskytu cukrů u běžně nedoslazených rumů. Zda je to pravda či ne, netuším.