Mýty o rumu – Sladkost

Cukr v rumu není přirozená věc

Slyšeli jste už o nějakých mýtech týkající se rumu?
Například: rum je sladký, protože se vyrábí z cukrové třtiny?

Mýtus: Sladkost
Rum byl doslazován od jeho samotného počátku výroby před pár staletími. Proč? Zkrátka čistý se nedal pít. Nebyl to ten stejný rum jak ho známe dnes, tedy někdy uhlazený a jemný či ovocný a nasládlý nebo drsný a kořeněný. Co bylo tak rozdílného, že jeho kvalita byla mizerná?? Nebyla tak dokonalá technologie výroby jako dnes, kdy je výroba rumu pod laboratorním drobnohledem. Můžeme se setkat s laboratorně vytvořenými kvasinkami (které vytváří speficickou chuť daného rumu), můžeme přesně změřit cukernatost třtiny nebo kolik má zfermentovaný kvas objem alkoholu či můžeme přesně měřit odstíny barvy, kterou daný rum má mít v každé lahvi a mnohé další. Jednoduše řečeno, všechny tyto moderní postupy zajišťují stálou kvalitu dané značky.

Jak se tedy stane, že je rum sladký? No prostě jej dosladí samotný výrobce a dá se říct, že se vrací k minulosti. Dělá to tedy proto, aby zastínil nedokonalosti (nepitelnost) svého rumu? Byl by tento rum bez cukru pitelný?

Mýtus, že rum je sladký protože se vyrábí z cukrové třtiny není pravdivý, proč?
1. Při kvašení melasy či třtinové šťávy dochází pomocí kvasinek k přeměně cukru na alkohol.
2. Případný zbytkový cukr nepřeměněný při fermentaci je oddělen při destilaci.
3. Při výrobě jiných druhů pálenek a použití např. jablek, švestek, hroznů je výsledný destilát sladký?
4. Vodka vyrobená z cukrové řepy by měla tedy také chutnant sladce?:))

V pokračování článku se podíváme například na některé rumy a jejich obsahy cukr, porovnáme si je pro představivost s jinými nápoji.

One thought on “Mýty o rumu – Sladkost

Comments are closed.