Čas od času mne přepadne chuť objevovat nové, pro mne zatím nepoznané rumy a upustit od těch starých známých. Ke kterým se stejně rád vrátím. Mám rád reálné příběhy ukrývající se za vznikem rumů. A jedním z nich je rum nesoucí jméno Mhoba.
Kdesi v podvědomí (že by skrytá reklama?) jsem měl ukrytý název rumu Mhoba. Nic extra jsem o něm nevěděl a tak jsem doufal, že Wes Burgin něco na svém blogu už zrecenzoval. A také že ano. Napsal dvě recenze – Mhoba Pot Still White Rum a Mhoba Select Release White Rum. Alespoň jednu recenzi určitě přeložím. (aktual. 1# recenze, 2# recenze)
U nás se mi je v nabídce nepovedlo dohledat. Zato jsem našel Mhoba Select Reserve, Mhoba American Oak a Mhoba Pineapple. Cenově mají rozpětí zhruba od 1 100 – 2 500 Kč. Mhoba American Oak mi zní na začátek dobře.
Počátky rumu Mhoba
Zakladatelem destilerie je Robert Greaves, který pochází z farmářské rodiny. Pěstují cukrovou třtinu na úpatí pohoří Makhonjwa v Jihoafrické republice od 80. let minulého století. Robert má technické vzdělání a v jeho podobě dostává slovo “handcrafted” neboli “řemeslný” opravdický nádech. Většina věcí, které v destilerii používají jsou jeho vlastnoruční dílo. A to se týká i destlilační aparatury nebo plničky sudů.
Po pár podnikatelských nezdarech se vrátil k rodině na farmu (2008) a začal přemýšlet, jak zvýšit přidanou hodnotu pěstování cukrové třtiny. Jelikož kousek od jejich farmy je velký cukrovar, výrobu cukru rovnou zavrhl. Dalším, vyšším stupněm přidané hodnoty je výroba rumu. Tato myšlenka ho napadla poté, co se inspiroval destileriemi na Mauriciu. Jeho vůbec první vydestilovaný rum spatřil světlo světa v roce 2013, avšak až od roku 2015 má oficiální licenci k výrobě a prodeji rumu.
Mhoba je “Agricole” styl rumu z JAR
Jak již napovídá název odstavce, Mhoba vyrábí rum z čerstvé třtinové šťávy. Sami sebe označují jako řemeslnou palírnu. Což částečně dokazuje i vlasnoruční výroba technický pomůcek zakladatele Roberta. Ale spíše poukazuje na výrobu rumu z cukrové třtiny vypěstované na vlastních polích na základech šetrného hospodářství a respektu k přírodě. Robert také hrdě mluví o tom, že do rumu nepřidává žádná aditiva (cukr, karamel, glycerol). Hurá, další poctivý rum.
Je pravdou, že v nabídce nalezneme také jeden ochucený rum – Pineapple. Je to jediný, který není čistý bez přídavků, protože je ochucen čerstvým ananasem. K výrobě tohoto stylu rumu ho vedla společná dlouholetá historie pěstování cukrové třtiny a ananasu. Avšak žádný další ochucený rum neplánuje vyrábět.
Výroba
Jak už jsem zmínil výše, Mhoba rum je vyráběn ve stylu karibského “agricole” rhumu z čerstvé třtinové šťávy. Oproti hlavním producentům z Martiniku a Guadeloupe, však k destilování používá kotlík a ne destilační kolonu.
Cukrovou třtinu pro výrobu rumu si pěstují na vlastní farmě. Sklizeň třtiny probíhá výhradně ručně bez použití moderních kombajnů. Stejně tak drcení třtiny je poloautomatické, do drtiče ji musí vkládat člověk. Opět reálný odkaz na řemeslnou (handcrafted) výrobu. Ne jen marketingový text. Stejně jako to, že lisování probíhá v lisu sestrojeným samotným Robertem. Denní produkce třtinové šťávy se pohybuje od 1000 až po 4000 litrů. Usušená bagassa je stejně jako v Karibiku používána dále jako hnojivo nebo k tvorbě tepla pro destilaci.
Na oficiálním webu rumu mne zaujalo video, ve kterém řezali a opalovali kusy dřeva. Na první pohled to vypadalo, že mají svého bednáře, který jim připravuje sudy. Ale pak bylo ve videu vidět, že to nejsou klasické dužiny pro sudy, ale spíše malé špalky dřev. Které následně opalovali na uhlí. Někde jsem četl, že tyto opaléné špalky vkládají do sudů k zvýšení reakce mezi dřevem a rumem. Nevzpomínám si na zdroj, tak tuto informaci prosím berte s rezervou.
Fermentace, kvašení, blending
Fermentace probíhá v otevřených tancích za působení vnějších vlivů. Podle předem určeného stylu rumu nechávají šťávu kvasit 1 až 3 týdny.
Destilační kotle jsou opět výsledkem vlastnoruční tvorby zakladatele rumu Mhoba, Roberta Greavese. Jsou to destilační kotlíky menšího objemu. Výsledkem jedné várky destilace je 20 až 25 litrů rumu. Jedná se o klasickou kotlíkovou destilaci, kdy je třeba velmi pozorně hlídat oddělování úkapu, srdce a dokapu. Je to velmi časově náročná metoda, na druhou stranu se při ní ukazuje opravdové mistroství “master distillera”.
Každá vyrobená várka je otestovaná, ochutnána a pak přiřazena k 1 z 10 rumů z nabídky, pro jehož výrobu se nejvíce hodí.
Lahvování, výroba etiket, kartononů i skládání rumů do krabic probíhá opět manuálně vše v samotné destilerii.
Když o sobě Mhoba rum tvrdí, že je autentický a řemeslný rum, nejedná se jen o další marketingové slogany, ale opravdové zhodnocení reality.
One thought on “Mhoba – rumy z Jihoarické republiky”
Comments are closed.