
Horský výhled, zasněžená krajina či zelené louky dle ročního období a exkluzivní soukromá degustace rumu. Že by toto spojení nešlo dohromady? Díky spolupráci RumMe a Amenity Resortu přesně tohle zažít můžete.
Pojďte se se mnou podívat, jak taková degustace vypadala z reálného zážitku pro privátní skupinu 13. 11. 2025.
Můj příjezd do Špindlu hodinu a půl před začátkem degustace. Příjezd plánuji vždy tak, abych měl dostatek času na nachystání celé degustace a ještě měl rezervu „co, kdyby.“ Tentokrát to byla degustace pro menší skupinu 8 hostů. Chystání mi tedy zabralo necelou třičtvrtěhodinu. Mezitím, co já jsem si přichystal všechny vzorky, účastníci degustace povečeřeli. Co jsem tak následně odposlechl, místní kuchař sklidil jen samá slova chvály.
Jelikož se jednalo o menší skupinu hostů a degustace měla být hlavní zábavou, zvolil jsem řízenou degustaci s kompletním vyprávěním o rumu. Od historie a zajímavostí o cukrové třtině, přes rumovou cestu do Karibiku až po novodobě rumové mýty. Zaměřili jsme se i na degustační „trénink“, jak degustovat rum. Už při hodnocení vůně většina účastníků zjistila, že degustování rumu, není to stejné jako ochutnávka vína.
A jaké rumy jsme degustovali? Zaměřil jsem se na méně známé rumy. Jenom přeci degustovat marketingově známe Diplomatico, Zacapu nebo Don Papa už v dnešní době není žádné „terno.“ Jen jediný host znal Mulatu. Zbylé rumy byly pro všechny úplnou novinkou. Má filozofie ukazovat lidem nepoznané, tak měla úspěch. Degustaci jsem seřadil od nedoslazených rumů až po nejsladší.

Saint James Blanc z Martiniku nebyl jediným zástupcem vyrobených z čerstvé třtinové štávy. Avšak už klasicky u něj skoro nikdo netipoval, že je to opravdu rum. Následovala kubánská Mulata, barbadoský Doorly’s XO, 12 letou verzi jamajského Appletonu. Zde jsme končili s nedoslazenými rumy. Následoval Cihuatán z El Salvadoru (17-18g cukru na litr) , Arcane z ostrova Mauricius (18-19g/l) a jako poslední jsem zvolil kořeněný, extra sladký (ne)rum Rebellion Spiced (cca 75 g/l).
Na konci degustace jsme si udělali krátké hodnocení, který rum hostům chutnal nejvíce. Hosté mohli zvednout ruku vícekrát a nakonec Cihután obdržel největší počet hlasů.
Po oficiálním ukončení degustace následovala ještě krátká diskuze a pár dotazů, které nepadly v průběhu ochutnávky. Jeden například směřoval na rum z osobní sbírky jednoho účastníka – byl to rum Ratu z jediné destilerie na ostrově Fiji.

Pro soukromou degustaci ve Špindlu objednávejte přímo na hotelu Amenity nebo skrze eventovou agenturu Živýjukebox.cz
Pro soukromou degustace kdekoliv jinde, objednávejte snadno přes objednávkový formulář.