Pár tipů, jak degustovat rum

Jak degustovat rum

Každý z nás má svůj rituál, jak degustovat rum. I proto má následující doporučení neberte jako dogma. Spíše je berte jako inspiraci k sestavení vlastního rituálu, který bude vyhovovat právě vám.

Seznam mých 8 tipů, jak degustovat rum

1.Čistá paleta chutí
2. Vhodné prostředí
3. Volba degustační sklenice
4. Rum degustuji při pokojové teplotě
5. Velikost degustační porce
6. Počet doušků a hodnocení rumu
7. Voda, voda, voda
8. Řazení vzorků při degustaci více rumů

Vysvětlení jednotlivých tipů

1. Čistá paleta chutí

Co tím vlastně myslím? Jednoduše před degustací nejíst ostré, kořeněné či velmi aromatické jídlo. Samozřejmost je nekouřit.

Někdo doporučuje k čištění palety chutí černou kávu či vysokoprocentní hořkou čokoládu. Já to z vlastní zkušenosti to nedoporučuji. Proč?

K úspěšnému složení senzorických zkoušek mi chyběl jeden bod.  V pauze před testováním citlivosti chuťových pohárků jsem si dal kávu. A byla to „školácká chyba”. Hned při prvním úkolu jsem nedokázal mezi 10 vzorky najít hořkou chuť. Káva měla dlouhotrvající hořkou dochuť. Vzorky vody, které jsme testovali, měly v sobě nízké koncentrace – slané, kyselé, hořké, sladké, umami a kovové chuti. A já hořkou prostě nenašel. Na podobném principu vám káva, čokoláda může ovlivnit vnímání starších dřevitějších rumů. Je možné že neucítíte trpkost, hořkost.

Taková je má zkušenost. Jak jsem poznamenal dříve, tyto doporučení jsou především inspirací. Vyzkoušejte, co bude více vyhovovat vám.

2. Vhodné prostředí

Je jakákoliv místnost, kde mám klid a pohodu. Nic mne neruší, soustředím se jen a pouze na rum. Důležité je, aby to nebylo blízko kuchyně při vaření nebo těsně po vaření. Vůně, které se linou z kuchyně mohou opět ovlivnit aroma, které budete vnímat. Stejně tak vynechávám parfémy či místnosti s osvěžovačem vzduchu.

3. Výběr degustační sklenice

Jaká je ideální degustační sklenice? Je mi jasné, že v začátcích vašeho rumového dobrodružství nebudete mít kompletní set speciálních degustačních sklenic. A tak pro začátek to může jakákoliv sklenice, která má širší dno a užší komínek – koncentruje a udrží v sobě vůně. Někdo preferuje sklenici na stopce, někdo naopak dává přednost sklenici bez stopky. Vyzkoušejte si přivonět ke stejnému rumu v různých typech degustačních sklenic. Ta, ve které ucítíte aroma nejintenzivněji, může být ideální zrovna pro vás.

Příklady vhodných degustačních skleniček
4. Rum degustuji při pokojové teplotě

Nenamražuji ani neohřívám nad plamenem či horkou vodou. V zimě se občas stane, že lahev je podchlazená z cestování mimo interiér. Pak je vhodné nechat rum velmi pomalu přizpůsobit na pokojovou teplotu. Případně rum zahřívám na tělesnou teplotu v dlani.

Rum zahřívám maximálně v dlani na tělesnou teplotu
Rum zahřívám maximálně v dlani na tělesnou teplotu
5. Velikost degustační porce

Ještě než rozliji první vzorek, položím si důležitou otázku a to kolik rumů budu degustovat? Bude to 1, 3 nebo 5? Dle toho zvolím velikost degustační porce. Pokud degustuji 1 vzorek, naliji si klidně velký panák (4o ml) či více. Avšak pokud mám v plánu ochutnávat více rumů, zvolím degustační porci okolo 2o ml.  Účelem degustace je zkoumání rumu z mnoha „úhlu pohledu”. K tomu je třeba zachovat si 100% kondici všech vjemů. A jak víme, alkohol lidské smysly otupuje.  Každý z nás zná příjemné opojení alkoholem. Při degustaci by to měl být až ten nejvzdálenější cíl.

6. Počet doušků a hodnocení rumu

Při degustaci doporučuji rum ochutnávat alespoň 3 – 4 ×. A první hodnocení vyřknout nejdříve po dopití degustační porce. Proč? První doušek označuji jako tak zvaný „aklimatizační”. Tělo, jazyk potřebuje aby si zvyklo na to, že teď budete pít alkohol. Ať je nám rum sebepříjemnější, alkohol je pro tělo nepřirozená látka, spíše působí jako jed. Proto první doušek bude svíravý, ostrý, štiplavý, nebude nám nejspíše chutnat – tělo se brání. V tomto bodě by hodnocení rumu bylo pravděpodobně negativní. Další doušky už jsou příjemnější. Tělo si na alkohol zvyklo, chuťové pohárky jsou připraveny hodnotit rum. Každým douškem ustupují dominantní chutě a vyvstávají nové, upozaděné – stále je co objevovat. A proto první hodnocení vyslovím až po dopití degustační porce. Počítejte také s tím, že vaše hodnocení jednotlivých rumů se může časem měnit. Čím více rumů ochutnáte, tím více se vaše chutě a preference budou měnit.

Jak degustovat rum?
7. Voda, voda, voda

Základem pro propíjení mezi vzorky je pro mne voda. Není to nic nového. Voda pomáhá smývat chutě předešlého rumu. A první aklimatizační doušek nového rumu mi pomáhá nastavit si chuťové pohárky na další vzorek. Proč pít hodně vody? Je velmi důležitá pro hydrataci. Tím si zajistím, že tělo není brzo omámeno alkoholem. A tak jsou mé vjemy 100% funkční po delší dobu = mohu objektivně hodnotit více vzorků. Budete-li volit i něco malého na zakousnutí, vybírejte co nejméně aromatické pochutiny.

8. Řazení vzorků při degustaci více rumů

Vzorky rumů se snažím řadit tak, aby na sebe navazovaly a rozvíjely se. To znamená, že při degustaci se snažím rumy seřadit se vzrůstající chuťovou i aromatickou intenzitou. Doporučuji vyzkoušet i opačnou cestu. Abyste sami zjistili, proč to nedělat.

Dalším kritériem je cukr respektive doslazení rumu. Začínám vždy na suchých (nedoslazených) rumech a končím na doslazených.
Opět si zkuste malé srovnání vzorků, které většina z nás zná nebo je má dokonce v domácím baru. Degustujte nejprve Legendario elixír a navažte na něj nějakým středně sladkým vzorkem např. Zacapa Systema Solera 23, Plantation XO 20th Anniversary nebo Diplomatico Reserva Exclusiva. V tomto případě Zacapa, Plantation, Diplomatico nechutná jako významně sladký rum. A to proto, že jej srovnáváme s o mnoho sladším rumovým elixírem. Až budete mít čistou paletu chutí, udělejte pokus č. 2. Nalijte si nějaký barbadoský suchý rum (Foursquare, Mount Gay) a pak opět ochutnejte Zacapu, Plantation nebo Diplomatico. Budete je vnímat o poznání sladčeji než v pokuse č. 1. Tento pokus vám ukáže, jak doslazení rumů ovlivňuje vnímání chutí mezi jednotlivými vzorky.

A kolik vzorků degustovat?

Řekl bych, že je to velmi individuální. Někdo je samozřejmě “trénovanější” a zvládne více degustačních vzorků aniž by si unavil své smyslové vjemy. A také záleží na tom, jaké vzorky ochutnáváte.

Když se na toto téma ptám hostů na degustací, většina zmiňuje, že zhruba u 5. – 6. vzorku jim chutě začínají splývat. Uvidíte, kolik vzorků bude ideálem pro vás.

Přeji vám hodně zábavy při zkoušení a sestavování vlastního rituálu, jak degustovat rum. Další inspiraci můžete hledat na těchto stránkách:


A jak degustujete rum vy?