Co se vám vybaví jako první, když uslyšíte slovo sud? Mně osobně je to rum a jeho vůně. Představím si sudy plné rumu naskládané do štosů ve velkých “hangárech”, kde odpočívají mnoho let a dozrávají ke své dokonalosti. Také se mi vybaví vůně dřeva, jemného tónu vanilky amerického bílého dubu a samozřejmě alkoholu v podobě “andělské daně”, která vás obklopuje po celý čas strávený ve skladech se sudy. Mohl by to být nejlepší rumový dárek?
Nejlepší rumový dárek?
To nevím, ale každopádně to bude zábava. Díky spolupráci s bednářstvím si u mne můžete objednat dubové soudky o objemu:
1 litr – 2.690 Kč
2 litry – 2.890 Kč
3 litry – 3.090 Kč
A to ve variantě čisté nebo s tzv. “seasoningem”, co to znamená?
Je to vlastně vložení přednáplně např. portského vína do sudu, který si určitou část nasaje do sebe samotného. Po určitém čase (6 měsíců) se zbytek přednáplně vrací do lahve. Rum, který do sudu následně vložíte, získá specifické aroma právě po předešlé náplni. Seasoning musí probíhat po delší dobu, nelze jej urychlit, proto jsou zásoby těchto sudů omezeny.
Můžete volit ze seasoningu po typech vína – sherry, portské či po destilátech skotské whisky (Islay), cognacu respektive bourbonu.
Typ rumu, který vložíte do svého sudu je čistě na vás. Doporučuji jakýkoliv nedoslazený, spíše mladší rum lehčího charakteru, u kterého se změny zrání projeví rychleji a lze je snáze pozorovat. S výběrem rumu rád poradím a případně přibalím do balíku k soudku.
PS. Soudek je automaticky doručen s dřevěnou pípou. Možnost připlatit si za kovovou pípu 190 Kč, která má delší životnost.
Trocha sudové historie
I když dnes pro nás sudy představují spojitost s destilátem, ať už cognacem, whisk(e)y, rumem nebo jinými. Mohlo by nás toto pojítko vést k domněnce, že sud byl “zrozen” od svého počátků ke zlepšování chuti alkoholu, ale nebylo tomu tak.
Ryby v sudu? Ne, raději rum
Jeho hlavním účelem byla přeprava jakéhokoliv materiálu respektive suroviny. Byli jím například ryby pro potravu, později pak sypké koření pro obchod, cukr, káva, čaj, voda, nerostné suroviny a další. Velkou výhodou byla snadná manipulace se sudy. Jejich tvar umožňoval přesun velkého množství materiálu za pomocí síly jednoho člověka. Ten jej prostě a jednoduše odválel z přístavu na loď. Také skladování samotných sudů dokázalo šetřit místo na palubě, kam se díky této formě transportu umístilo více zboží. A o co šlo obchodníkům nejvíce? Jak jinak než o peníze.
Konečně trocha alkoholu
Již 1000 let př.n.l. se ve vinařství používaly nádoby vyřezané z kmenů stromů a první zprávy o převozu a skladování vína v dřevěných sudech jsou z 1. století př.n.l. Vynález sudů z duhových dřev za účelem dopravy a skladování je přisuzován Keltům a asi 50 let př.n.l. jej převzali také Římané.
Hlavní rozmach bednářství, tedy i používání sudů ke zrání a uskladňování alkoholu konkrétněji vína byl zaznamenán ve středověku, později v renesanci. Kromě dřevěných sudů se začaly používat i skleněné demižony.
Není se čemu tedy divit, že při dnešních experimentech s dozráváním rumů využívají destilerie sudy právě po víně – portském, sherry, madeiře, sauternes, zinfandel…
Jeden pro sebe a jeden jako dárek
V sudech po seasoningu nenecháváme zbytek přednáplně např. sladkého vína, tak jak to praktikují někteří velcí výrobci rumů. Dělají to proto, aby mohli tvrdit, že všechen externí cukr který se v rumu vyskytuje, je jen ze zrání v sudech po sladkém víně. Proto prosím neočekávejte, že vložíme-li do sudu po sladkém sherry víně suchý rum, za půl roku z něj nevznikne rum obdobně sladký například jako je Zacapa.
Vznikne rum s aroma a buketem, který bude připomínat částečně sherry. V chuti krom toho, že se mírně zakulatí můžete také očekávat rumovou dochuť, která se přemění v hořkou čokoládu. Krásně vyzkoušeno na 3 letém agricole r(h)umu z Guadeloupe.
Kdo si hraje, nezlobí
Vše toto je věda, hra a především zábava. Taktéž se vám může stát, že rum v malém sudu necháte příliš dlouho a projeví se v něm rychlá extrakce. Taniny a třísloviny pak mohou vyvolat nepříjemnou hořkou chuť. To ale nevadí, vraťme se na začátek k vědě a zábavě. Tento rum není třeba ihned vylévat, naopak si jej uchovejte v lahvi, označte datem a popisem chuti. Soudek naplňte novým mladým rumem. Ochutnávejte častěji a pozorujte jak se jeho chuť vyvíjí. Jakmile budete spokojeni, opět si jej uchovejte. Tento proces opakujte, kolikrát budete jen chtít. Vězte však, že čím bude soudek používanější, tím bude interakce dřeva rumu pomalejší. Proto bude výsledný rum chutnat pokaždé jinak.
Přichází hra na master blendera
Vyskládáte si všechny vámi vystářené rumy, vezmete pipetu a začínáte rumy z lahví míchat v různých poměrech. Každou recepturu si ihned zapíšete, popíšete. Onen první příliš dřevitý rum, který jsme chtěli vylít, nyní například použijeme pro zvýraznění a získání těla rumu, který jsme nechali zrát v sudu jako poslední .
Taktéž si můžete zakoupit více různých sudů např. po bourbonu a sherry a tyto rumy zkoušet blendovat anebo nejprve pár měsíců rum nechat jen v bourbonovém sudu a pak jej na pár týdnů ještě vložit do sherry sudu. Experimenty a hodnocení zda-li je to ten nejlepší rumový dárek jsou jen na vás!
Inspiraci dalších rumových dárků hledejte zde!
Viagra generyczna jest stosowana w leczeniu zaburzeń erekcji (impotencja; niezdolność do uzyskania lub utrzymania erekcji) u mężczyzn. Sildenafil jest stosowany w celu poprawy zdolności do wykonywania ćwiczeń fizycznych u osób dorosłych z tętniczym nadciśnieniem płucnym (PAH; wysokie ciśnienie krwi w naczyniach doprowadzających krew do płuc, powodujące duszność, zawroty głowy i zmęczenie). Można kupić bez recepty (Viagra na stronie aptekanaerekcje.pl) z szybką dostawą. Sildenafil należy do klasy leków zwanych inhibitorami fosfodiesterazy (PDE). Sildenafil leczy zaburzenia erekcji poprzez zwiększenie przepływu krwi do penisa podczas stymulacji seksualnej. Ten zwiększony przepływ krwi może spowodować erekcję. Sildenafil leczy PAH poprzez rozluźnienie naczyń krwionośnych w płucach, aby umożliwić swobodny przepływ krwi.