UK RumFest je nepopsatelný zážitek!
RumFest v sobě skýtá tolik zážitků, novinek a rumových osobností, že je nelze popsat v jednom článku. I tak se pokusím sepsat dojmy z naší výpravy za rumem do Londýna 19-20.října.
Naše cesta začala v pátek na brněnském letišti. Z Brna nelítá velké množství letadel, avšak Londýn je naštěstí na seznamu cílových destinací. Bohužel tuto trasu obsluhuje “nízkonákladovka” Ryanair, neočekávejte tedy velký komfort či servis. Cena letenky neodpovídala segmentu nízkonákladovosti, ostatní však ano. I přesto, že jsme v letadle všichni byli o 20 minut dříve, museli jsme na runwayi čekat hodinu. Údajným důvodem byl letecký provoz. Příští rok poletíme nejspíše z Vídně.
Největší chyba?
Byla nejspíš ta, že jsme si nekoupili vstupenky na oba dva dny – sobotu i neděli. Zvyklí z pražského a vídeňského rumfestu jsme si při koupi lísků říkali, že jeden den bude stačit. Omyl! Naší chybou bylo, že jsme Prahu a Vídeň porovnávali s něčím, co vlastně nelze porovnávat, což jsme v tu dobu ještě nevěděli. Zde je důležité podotknout časový rozdíl festivalu. V Londýně RumFest otevírá ve 12h, respektive v 11h pokud si připlatíte 10 liber za Early Entry ticket (vyplatí se!!!). A končí, pozor, již v 18h s tím. Poslední ochutnávky jsou rozlévány v 17:30! Pro porovnání Praha 12h-21h, Vídeň 13h-22h, a co do náplně festivalů – nesrovnatelné!
“Problém” s časem
RumFest nabízí každou hodinu jeden až dva semináře o průměrné délce trvání 45 minut. Povedlo se nám absolvovat celkově 4 semináře, bohužel z časových důvodů nelze všechny absolvovat. Semináře se zde oprávněně nazývají masterclass. Vedou je ti největší odborníci z rumového světa.
Trocha počítání
Koupíte-li si vstupenku na jeden den od 12h, budete mít celkově 360 minut na průzkum všeho festivalového dění. Vězte však, že na místě budete muset být krátce už po 11h, abyste nestáli dlouhou frontu před vstupem. A pokud budete tak akční jako my, zvládnete 4 x masterclass = cca 210 minut s přesunem a čekáním ve frontě. Určitě se musíte jít najíst, jelikož budete pít hodně, hodně a ještě víc rumu. Počítejte s časem okolo 20 minut a to bez stání ve frontě. Zbývá vám 130 minut, od kterých ještě odečtěte minimálně 10 minut na pauzy strávené na wc a pitím vody. Zůstaly vám 2 hodiny. Řeknete si: “To je dostatek času, toho stihnu vypít.”
Dostatek času ….
Vypít stihnete opravdu hodně, ale ochutnat a degustovat ne. Je dobré si uvědomit, že rumy jsou zde v ceně vstupenky. Máte tak možnost ochutnat cokoliv si přejete. Ty největší rumové “pecky”, které RumFest nabízel, bylo nezbytné ochutnat – Caroni The Last/Tasting Gang, Foursquare Plenipotenziario, mají 60% a více alkoholu. Nepočítejte zde s cukrem v rumu, který by zjemnil a zahojil “rány” na jazyku. Nemluvě o tom, každý masterclass obsahoval unikátní rumy, které nejsou například dostupné v prodeji anebo jsou to jednotlivé složky blendů. Každý se zde snažil “vytáhnout”, a tak dával ochutnávat opravdové skvosty a unikáty. Tyto rumy se pohybovaly většinou v rozpětí od 50 – 75% alc.
je důležitý pro regenarci
10:45 čekáme ve frontě, která před námi čítá asi 15-20 lidí. “Odbavení” vstupenek a odložení oblečení v šatně proběhlo pohotově. Následoval rychlý průzkum místností, zapsali jsme se na nezaplněné masterclass (lze si připlatit přednostní rezervaci online, vyplatí se u těch největších jmen) a hurá na rum. V první půl hodině jsme ochutnali Caroni The Last a Tasting Gang , Foursquare Plenipotenziario a Hereditas a Sagacity, Doorlys 14 y.o., (možná další, které si nevybavím). Pokračovat v tomto zběsilém tempu by vedlo k jedinému, otupení všech smyslů v těle a ke “krásné” opilosti. Proto je důležité si čas důsledně rozvrhnout a také si říct, za jakým účelem na festival jdete – objevovat/ochutnávat nebo se opít? Po těchto rumových velikánech bylo zapotřebí nechat chuťově buňky odpočinout a zregenerovat. Moudře jsem se rozhodli najíst se. Navíc některé z nás čekal první masterclass. I tak jsme naše vstupné “prodegustovali” během první hodiny.
RumFest – orientace a občerstvení
Po vstupu ihned hledejte, kde je wc, fontánky s vodou, občerstvení, kde jsou místnosti pro masterclass (2 jsou v patře a 1 je přímo v hlanním sále) , tak abyste ušetřili čas blouděním po areálu, který není nikterak velký.
“2 dny = pohoda, klídek, tabáček a kvalitní degustování.”
Monopol zde má jeden stánek s karibskou kuchyní. Proto doporučuji jít se zasytit dokud se netvoří fronta, cena jídla je cca 15 liber a je ho dostatek. Žaludek vás pak podrží až do konce rumového svátku.
Složení rumů
Upřímně musím říct, že ne všechny stánky jsem obešel a ochutnal. Na začátku festivalu jsem nechápal, proč jsou na stolech výlevky pro nedopité rumy. Po první hodině jsem to pochopil. Za rum se zde totiž neplatí a můžete ochutnávat, cokoliv si přejete i ty největší vzácnosti. Počáteční nadšení je třeba trochu umírnit nebo pro vás může festival rychle skončit. Musím podotknout, že v průběhu celého odpoledne jsem nikoho neviděl opilého. Jak poznamenal další účastník Ivo, security servis fungoval nejspíše na jedničku.
“Early ticket = + 60 minut, nemusíte dlouze čekat ve frontě, nikde se nemačkáte, máte možnost se zapsat zdarma na semináře, jako první budete u stánků. “
Stánek zde měl Velier, Hampden, Foursquare, The Real McCoy, Doorlys, Worthy Park, Plantation (2x), Depaz, Laodi (Laos), Nine Leaves, jeden celý stánek s Cachacou a mnoho, mnoho dalších. Ze středně sladkých jsem stihl postřehnout Abuelo, Malecon a nejsladší stánek tu asi byl náš “český” Blue Mauritius.
Jak napsal David, účastník výletu: “Zacapa tam sice nebyla, ale i tak tam šlo najít slušné rumy 😛 .”
Troufám si říct, že to psal s velkou nadsázkou. Opravdu valná většina rumů jsou zde ceněny pro svou unikátnost a kvalitu výroby, ne protože by měly v sobě spoustu dosypaného cukru a aditiv. Výjimka potvrzuje pravidlo, viď modrý mauricie.
Největší “pecka”?
Za mne: Luca Gargano a Scheer masterclass – ochutnávka a porovnání rumů stejných “marks”, avšak jedna stářena v Karibiku a druhá v Evropě v Liverpoolu. Mimo jiné Luca měl rozzářené oči jako dítě v obchodu se sladkostmi a tak vytahoval “sladkosti” zpoza stolu. Takové speciality mimo “menu”. Zde se opět vyplatí připlatit si 10 liber a jít na jeho první masterclass, protože jsme dopíjeli lahev Moneymusk 1984 (35 let “tropical ageing”). Dále to byl Hampden HLCF/DOK 2010 (9 let) – rum s označením HLCF nevystačil pro naplnění tohoto sudu na 100%, a tak jej doplnili jinou “mark” tedy DOK – limitováno jen na jeden sud.
Foursquare stánek a Richard Seale – netřeba komentovat (ochutnávka novinek).
Don Q – výborná prezentace, spoustu detailních a odborných informací, které využijeme na našich degustacích. Nečekal jsem, že mezi “španělským” typem rumů se najde ještě, tak kvalitní rum. Ohutnávka 54 let staré solery !!! (zde důležité podotknout – opravdové solery, ne falešně upravené, kterou uvádí například nejmenovaný guatemalský rum).
A vlastně všechno kolem – lidi, rumy, jídlo, organizace -Ian, rumová komunita – guardians of rum….
Odkaz na officiální stránky UK RumFest