Skunk rum Batch No 1

Skunk rum

Skunk rum Batch No. 1, tak i já přidávám svůj krátký pohled na tuhle novinku. Základní informace jsou pořád stejné, proto jen připínám odkaz na oficiálního distrubutora pro ČR – Fenix Drinks, kde je výroba a ostatní detaily pěkně popsané. Případně můžete mrknout i na videa přímo z výroby (všimněte si těch neuvěřitelných destilačních přístrojů).

Jsem strašně rád a nadšený, že něco jako projekt Skunk rum vznikl a vzniká. A tedy, že se někdo další odhodlal vyrábět a tím myslím vyloženě destilovat rum v Evropě. Jenom přeci objevují se stále nové a nové rumové značky. A to spíše v podobě nezávislých bottlerů nebo “výrobců”, co nakupují rum přes brokera, v lepším případě rovnou z palírny a pak lahvují či nechávají dozrávat ve vlastních sudech. Je to samozřejmě také umění. Umět vybrat takový rum, který bude mým zákazníkům chutnat. Avšak na výrobě rumu je toho tolik, co lze pokazit – od kvašení, přes destilaci, zrání… Tohle je pro mne to opravdové umění se vším všudy.

Dánská Jamajka…

Zároveň je krásné, že se v Dánsku povedl vyrobit přibližný profil jamajského rumu. V ČR tu máme dobře zavedený trend minipivovarů tak 10 let? V posledních 5 letech zase vzniká hodně českých minipalíren, které se soustředí na výrobu ginů. Výroba rumu je “trošku” problematičtější oproti výrobě ginu. A tak si nemyslím, že by někdy v ČR bylo tolik malých palírníku rumu jako je těch ginových. Kéž bych se mýlil. Možná to bude celoevropská záležitost a postupně v každé zemi vznikne pár řemeslných výrobců třeba jako u nás experimentuje s melasou Landcraft? Bude to nový trend?

Za mne by to bylo by to super. Mohli by vznikat další malí výrobci, kteří si váží své vlastní práce. Mohlo by to oživit rumový trh? Třeba by se tito noví výrobci nebáli více experimentovat? Uvidíme jaká bude rumová budoucnost, snad je tohle jedna z mnoha pozitivních zpráv. A teď k dojmům z rumu samotného.

Na etiketě lahve je opravdu schovaný skunk. Takže kdo hledá, ten najde. Pro Batch No 1 je inspirací jamajský styl rumů a po otevření respektive nalití to smraďoch opravdu je. Naštěstí v pozitivním slova smyslu.

Na to, že rum má téměř 70 % objemové alkoholu, tak ve vůni není tolik zřetelný. Je mnoho jiných rumů, které mají méně procent alkoholu a ve vůni jsou o dost lihovější. Ihned po nalití, než se rum stihne rozvonět, je tam takový náznak ovocného odlakovače. Postupem času se rozvine v čistou ovocnou nasládlost. Pro mne to byl sladký banán a šťáva z přezrálého ananasu. Po čase mi vůně přecházela více do svěžích travnatých tónů a v pozadí mírná vyuzenost.

Chuťově, při prvním dotyku, jsem cítil sílu alkoholu hlavně na rtech a špičce jazyku – krásně brněly. Po vydechnutí, jsem cítil vyuzené aroma, možná vyuzené slané mandle? V dalších doušcích převládla svěžest a ovoce, stále ten ananas a mírně sladká limetová šťáva. Taková ta limetka, která je těsně předtím než začne kvasit. Jemná kyselost z limety mi zůstala až do dochuti, kde se potkala opět s vuzeným tónem. Bez dodaného cukru, ale s nasládým dojmem.

Závěr

Vždy mne fascinovala výroba rumu od A po Z, je to řemeslo a spoustu se toho člověk musí naučit. Hodně věcí pokazí, aby získal zkušenosti. A proto tak projektu Skunk rum fandím. A dalším snad podobným budoucím projektům.

Tak tohle je moje vnímání rumu po druhém ochutnání. Za mne super degustační zážitek. Pokud chcete ochutnat něco netradičního, rozhodně mohu doporučit.