Rum Providence z Destilerie Port-au-Prince

Rum Providence First Drops

Rum Providence Blanc First Drops – volně v překladu název odkazuje na první kapky rumu vyrobené v destilerii Port-au-Prince. První kapky rumu. První z mnoha dalších, doufám. Skladba lidí tvořící jádro kolem destilerie napovídá světlou budoucnost rumu Providence.

Tento rum si aktuálně užíváme na veřejných na degustacích. A čekají nás ještě další 3 termíny, kde jej ochutnáme. Bylo ho vyrobeno jen limitované množství a tomu odpovídá i omezená nabídka českých eshopů s posledními lahvemi.

Rum Providence First Drops ochutnáme na těchto veřejných degustacích v roce 2022

Destilerie Port-au-Prince, jedna z nejnovějších rumových palíren v Karibiku. Pro její vznik se spojilo několik významných postav, subjektů rumového průmyslu. Na jejím vzniku v roce 2018 se podílela firma La Maison & Velier – společenství francouzského a italského importéra alkoholu a potomka rodiny Barbancourt – Herbert Barbancourt-Linge Jr. K objasnění jméno Barbancourt nese největší a nejznámější rumová destilerie na Haiti, která založili v roce 1862 bratři Labbé a Dupré Barbancourt. Destilerie Providence dostala jméno podle třtinové plantáže, která byla dříve ve stejných místech jako je dnešní palírna – Habitation Sarthe Providence.

Destilerie Port-au-Prince byla navržena místním architektem William Kenel-Pierre (foto oficiální web Providence)

Rum Providence

Rum Providence First Drops vyrobil Herbert Barbancourt-Linge v roce 2019. A jak již jsem zmínil, odkazuje na první kapky rumu vydestilované v nově vzniklé palírně. K výrobě použil částečně čerstvou třtinovou šťávu a částečně třtinový syrup. Poměr šťávy je 10 – 15 % ku 85 – 90 % třtinového syrupu. Takže se nejedná o klasický styl agricole rhumů ze třtinové šťávy. I když tak může na první dojem svým projeveme působit . Touto metodou získali neuvěřitelně aromatický – svěží rum. Počet lahví není přesně znám, odhaduje se jen několik tisíc. A jakmile je vypijeme, už nebudou další k dostání.

Naštěstí je na trhu již k dostání pokračování. Jak se zdá, tak zbytky po destilaci rumu First drops použil Herbert při zákvasu dalšího rumu. A ten se i proto jmenuje Dunder & Syrup (pro bližší vysvětlení pojmu Dunder/Vinasse můžete nahlédnout do Rumového slovníku).