Znáte některý z rumů Chairman’s Reserve, Admiral Rodney nebo Bounty? Co mají společného? Jsou dědictvím práce rodiny Barnard na ostrově Svatá Lucie. Rodina Barnard založila respektive spoluzaložila dnes jedinou funkční destilerii na ostrově , která nese název ST. LUCIA DISTILLERS GROUP Ltd.
Rodina Barnard a její historie
Kořeny rodiny Barnard sahají do jižní Anglie, konkrétněji přístavního města Plymouth (pozn. kdo má rád gin, jistě zná stejnojmennou značku jalovcového destilátu). Cesta směrem do Karibiku byla opravdu dlouhá a strastiplná. Započala už v roce 1620 přesídlením do Severní Ameriky, do oblasti dnešních států Karolíny. Část rodiny se dále stěhovala (za teplem?) směrem Karibik na ostrov Svaté Lucie. To bylo na začátku 18. století. Na ostrov přišli jako učitelé. Záslužné povolání, ale asi jim moc nevydělávalo? Možná se proto přeorientovali na podnikání?
V 19. století bylo na ostrově největším odvětvím obchodování s uhlím. Poměrně záhy se Barnardovi dostali mezi 3 největší rodiny na Svaté Lucii. Nájemné dělníky “platili” raženými mincemi, které si dělníci následně měnili za reálné peníze. Jejich obchod byl tak velký, že nakonec rodinné mince uznávaly jako platidlo po celém ostrově.
Jak z uhlí vznikl cukr?
Rodinnému podniku se dařilo a investice do třtinových plantáží se přímo nabízela. Denis Barnard je především spojován s rumovým byznysem. Méně často se jeho jméno skloňuje s odvětvím hotelnictví a turismu. Přičemž byl zakladatelem rodinného podniku i v tomto oboru, kde se mu velmi dařilo. V jeho hotelu například přespávali členové kapely Led Zeppelin. A jak vybudoval cukrové impérium?
Denis byl sirotkem (španělská chřipka). Už v šesti letech jej poslali na ostrov Trinidad, aby se zde učil ve škole zaměřené na zemědělství. Denis byl inovátorem, bystrým byznysmenem a tvrdě pracujícím člověkem. Díky této kombinaci se mu po návratu z Trinidadu povedlo oživit rodinné podnikání s platnážemi a cukrem.
Plantáže, cukr, rum
Jak je nám známo – vyrábíte-li cukr, máte i melasu a co s ní? Vyrobíte rum. I Denis Barnard se tímto směrem vydal a v roce 1931 založil rumovou destilerii na východní části ostrova v oblasti Dennery. O čtyři dekády později sloučili Barnardovi svou destilerii s další rodinnou palírnou Geest. Původní destilerii přesunuli z oblasti Dennery do Roseau Bay, kde sídlila palírna rodiny Geest. Prvním společně vydaný rum pojmenovali Denros – spojením prvních tří písmen obou destilerií.
Posledním nositelem jména Barnard v destilerii byl Laurie – syn zakládajícího Denise. Laurie byl strůjcem značky Chairman’s Reserve. Rum a rodinný podnik musel doslova milovat, jelikož v destilerii působil až do svého skonání v roce 2012. Na počest jeho práci můžeme připít rumem Chairman’s Reserve Legacy – dědictví Lauriho Barnarda.