Novinky z destilerie Foursquare

Novinky z destilerie Foursquare

Týden, co týden Ian Burrell sdílí na facebookovém profilu rozhovory s osobnostmi rumového světa. Hosty jeho show s názvem “Global rum ambassador show” byli Richard & Gayele Seale. Mimoto, že při sledování videa s Ianem se vždy zasměju, jsem se dozvěděl zajímavé novinky z destilerie Foursquare. Rozhovor je dlouhý něco málo přes hodinu a čtvrt. Můžete jej stále shlédnout na profilu Iana, rozhodně doporučuji. Pro ty, kteří nemají tolik času nebo prostě nechtějí sledovat celé video, jsem sepsal krátký výtažek z rozhovoru o novinkách z oblíbené destilerie Foursquare!

Co nás čeká aneb novinky z Foursquare
  • Gayle ukázala Foursquare 2008, který by měl na trh přijít tento rok po Foursquare Nobiliary. Do USA je již na cestě, do Evropy ho zatím neodeslali.
  • Foursquare Nobiliary by měl být nejprve dostupný ve Francii a pak v UK. Objednávky a předobjednávky na zahraničních e-shopech se pomalu rozjíždí. Celkově je na trhu 6ooo lahví pro Evropu a 6ooo lahví pro USA.
  • Barbadosská vláda kvůli Covid situaci zatím nepokračuje v řešení GI.
  • Richard se zmínil o instalaci druhého destilačního kotlíku v palírně s “nějakými” revolučními novinkami, které nechtěl odtajnit. Údajnou revoluční novinku použijí jako první na světě. Jsem velmi zvědavý, co na nás chystá. Co však zmínil, tak že nový kotlík je částečně vyroben z nano-mědi. Nová technologie zvýší reakční povrch mědi při destilování až 6 ×. (Pozn.: důležité je to proto, že měď při destilaci redukuje aroma sirnatých látek. Ty při větších koncentracích v destilátu způsobují takzvané “off-flavours” neboli chybné, nežádoucí aroma. Rumy Foursquare by tak měly být po žádoucí stránce ještě “čistější”.)
  • Někteří z nás možná již dříve zaregistrovali, že ve Foursquare chystají rum z čerstvé třtinové šťávy. I na toto téma padla otázka. Richard  překvapil odpovědí, že rum by mohl být hotový až kolem roku 2026. Takže si ještě chvíli počkáme. Tento rok prý sami zpracovali 600 tun třtiny. Byla to jejich 3. sklizeň plus dříve v letech 2016 a 2017 vyráběli rum ze šťávy destilerie St. Nicholas Abbey.
  • Ianovi se Richardova odpověď na předešlé téma “nelíbila” kvůli dlouhému čekání. A tak Richard poznamenal, že nemáme tušení, co nás čeká v nadcházejících letech. Podle jeho slov se můžeme těšit na rumy ze sudů po calvadosu, cognacu a moscatelu.
  • Ve Foursquare chystají novou spolupráci s některým z jamajských producentů. Podle videa se zdá, že to bude Wray & Nephew. Možná že s Appletonem?
Gayle Seale představuje Foursquare 2008
Gayle Seale představuje Foursquare 2008
Další zajímavosti…

Ve videu Richard mluvil  o dalších zajímavostech. Vysvětloval rozdíl a výhody mezi destilováním v první destilační koloně s vakuem (analyzing column) a první destilací v kotlíku. Dalším tématem byl “jednorožec” mezi rumy – FS Vintage 1998. Richard také vysvětloval, proč a jak se vyvíjela “Exceptional Cask” série…

A na co se nejvíce těšíte z Foursquare vy?