Magazín Forbes o rumu Mount Gay…

Magazín Forbes, Mount Gay a Miguel Smith

…a pěkný rozhovor s Miguelem Smith až na jeden zásadní detail

Z rozhovoru s Miguelem Smith jsem se pozastavil nad jedním odstavcem, dále kopíruji text magazín Forbes:

Jak jistě nemusíme vysvětlovat, rum je destilát z melasy, která se vyrábí z cukrové třtiny. Každý rum PROTO obsahuje různé množství cukru – čím sladší rum je, tím vhodnější je do cuba libre přidat limetkovou šťávu, která by sladkost rumu…..” (zbytek originálního článku magazín Forbes)

Dále přepisuji část mého emailu redakci: “Z výše uvedené citace a použití slova “proto”, mi jako čtenářovi plyne, že cukr je v rumu přirozeným a je zde od výroby – destilace. Nevím, jestli to tak přijde jen mně a nebo je to v článku takto opravdu myšleno? Pokud ano, tak prosím zkuste formulaci poupravit, jelikož Vaši čtenáři jsou uvedeni do omylu. Cukr je dodán do rumu až jako sladidlo po výrobě a to, že je vyroben z melasy/ cukrové třtiny na sladkost rumu nemá žádný vliv. Cukr se při kvašení a destilaci přemění….

Jsou to téměř 2 roky, co jsem redakci Forbesu napsal o vysvětlení, jak je to tedy v článku myšleno a poprosil je o případnou korekci. Bohužel žádná odpověď, žádná korekce.

Magazín Forbes článek o Mount Gay
Magazín Forbes a článek o rumu Mount Gay s Miguelem Smith

Magazín Forbes je

uznávaný časopis, který si sám potrpí na důvěryhodnost. Přijde mi to škoda, že  nemá zájem poupravit část textu, tak aby své čtenáře neuváděl v omyl. Ano, možná je to jen mé vnímání daného odstavce. Pozastavil jsem se nad ním. A četl ho několikrát opakovaně, abych dokázal pochopit, jestli jej vnímám správně. Ale co jejich 120 tisíc facebookových čtenářů, jak reagovali oni? Pozastavili se nad textem? Nebo jen článek přečetli a ten je podtextově utvrdil v tom, že rum je sladký přirozeně?

Nikdo z nás není neomylný, avšak je třeba mít otevřenou mysl, přijímat zpětnou vazbu a chtít se učit.