…a pěkný rozhovor s Miguelem Smith až na jeden zásadní detail
Z rozhovoru s Miguelem Smith jsem se pozastavil nad jedním odstavcem, dále kopíruji text magazín Forbes:
“Jak jistě nemusíme vysvětlovat, rum je destilát z melasy, která se vyrábí z cukrové třtiny. Každý rum PROTO obsahuje různé množství cukru – čím sladší rum je, tím vhodnější je do cuba libre přidat limetkovou šťávu, která by sladkost rumu…..” (zbytek originálního článku magazín Forbes)
Dále přepisuji část mého emailu redakci: “Z výše uvedené citace a použití slova “proto”, mi jako čtenářovi plyne, že cukr je v rumu přirozeným a je zde od výroby – destilace. Nevím, jestli to tak přijde jen mně a nebo je to v článku takto opravdu myšleno? Pokud ano, tak prosím zkuste formulaci poupravit, jelikož Vaši čtenáři jsou uvedeni do omylu. Cukr je dodán do rumu až jako sladidlo po výrobě a to, že je vyroben z melasy/ cukrové třtiny na sladkost rumu nemá žádný vliv. Cukr se při kvašení a destilaci přemění….“
Jsou to téměř 2 roky, co jsem redakci Forbesu napsal o vysvětlení, jak je to tedy v článku myšleno a poprosil je o případnou korekci. Bohužel žádná odpověď, žádná korekce.
Magazín Forbes je
uznávaný časopis, který si sám potrpí na důvěryhodnost. Přijde mi to škoda, že nemá zájem poupravit část textu, tak aby své čtenáře neuváděl v omyl. Ano, možná je to jen mé vnímání daného odstavce. Pozastavil jsem se nad ním. A četl ho několikrát opakovaně, abych dokázal pochopit, jestli jej vnímám správně. Ale co jejich 120 tisíc facebookových čtenářů, jak reagovali oni? Pozastavili se nad textem? Nebo jen článek přečetli a ten je podtextově utvrdil v tom, že rum je sladký přirozeně?
Nikdo z nás není neomylný, avšak je třeba mít otevřenou mysl, přijímat zpětnou vazbu a chtít se učit.