Kuba a kubánsky rum

Kubánský rum

Původ názvu ostrova Kuba není úplně jasný. Jednou z verzí je, že název  vzešel z karibského jazyka Taíno. Význam slova Kuba není však přesně přeložen. Znamená to něco jako „kde úrodná půda je hojná“ nebo „výborné místo“. Další verzí původu je, že ostrov pojmenoval Kryštof Kolumbus a to podle města Kuba v Portugalsku. Ať je to tak či onak, kubánský rum má jasně daný původ, který značí kotrolní páska.

Kubánský rum je vždy označen kontrolní páskou zaručující jeho původ.
Kubánský rum je vždy označen kontrolní páskou zaručující jeho původ.

Základní údaje o Kubě

Kuba je se svou rozlohou 109.884 km2 největším karibským ostrovem a zároveň 17. největším ostrovem na světě. V porovnání s Českou republikou je tento ostrov zhruba o 30.000 km2 větší.  Místní populace je tvořena ze 37 % obyvatelstvem bílého původu. Černošská populace tvoří necelých 10 %, oproti minulosti, kdy dosahovala až 50 % celkové populace. Z 51 % je obyvatelstvo tvořeno mulaty. Na ostrově žije zhruba 11 329 000  obyvatel. Největším městem Kuby je Havana, ve které žije 2 328 000 obyvatel. Úředním jazykem je Španělština, je také známá jako kubánská Španělština nebo karibská Španělština.

V krátkosti o historii

Původním obyvateli Kuby byli Indiáni, kteří jsou známí jako Taínové nebo také Arawak. Španělská kolonizace v 15. a 16. století probíhala pod vedením Kryštofa Kolumba. Původní obyvatelstvo postupně vymíralo. Důvodem byly hlavně zavlečené nemoci, infekce a otřesné podmínky otroctví. V polovině 18. století zde bylo zhruba 50 000 otroků, kteří převážně pracovali na plantážích s cukrovou třtinou.

Boj o nezávislost nad španělskou nadvládou byl úspěšný během tzv. Desetileté války. V roce 1868 majitelé plantáží osvobodili otroky a bojovali za nezávislost ostrova. Výsledkem bylo postupné zrušení otroctví. V roce 1924 byl zvolen prezidentem Gerardo Machado.

Kuba během americké prohibice sloužila jako turistická oblast, rozvíjel se zde gambling, prostituce a alkohol. Za vlády Machada prožívala Kuba krušné časy, zavládla zde korupce, nájemné vraždy. Prezident byl během generální stávky svržen a na jeho místo dosedl Fulgencio Batista. Ten pokračoval v podobné vládě jako jeho předchůdce, utrpení a chudoba obyvatelstva dále převládala. To se nelíbilo mladému právníkovi, který začal chystat odpor. Nebyl jím nikdo jiný než Fidel Castro. Za pomoci Ernesta „Che“ Guevary se mu povedlo režim svrhnout. Jeho režim funguje se změnami do dnes.

Karibská idylka
Karibská idylka

Kubánský rum a jeho historie

Je spjata s Kryštofem Kolumbem, který přivezl cukrovou třtinu na ostrov v 15. století. Afričtí otroci a před nimi mořeplavci popíjeli nápoje ze zkvašené melasy tzv. Tafia. Tento fermentovaný nápoj lze řadit k předchůdcům rumu. Rozvoj rumu je spjat s cukrovarnictvím na ostrově, které se rozvinulo především v 18. a 19. století. Nárůst cukrovarnictví znamenalo více melasy, což bylo spjato i s navýšením výroby rumu.

Dalšími historickými milníky bylo založení destilerie španělským imigrantem, kterým byl Don Facundo Bacardi v roce 1862 a založení destilerie rodinou Archebala v roce 1878. Která v roce 1934 založila značku Havana Club. V roce 1960 byly obě tyto značky a další jiné znárodněny a rodiny zakladatelů emigrovaly. Rodina Bacardi svůj rum vyrábí v Peurto Ricu a dašlích zemích. V roce 1993-94  koupila nadnárodní společnost Pernord-Ricard od kubánské vlády část značky Havana Club. Původní vlastník této značky, rodina Archebala prodala svou originální recepturu a práva na značku rumu Havana rodině Bacardi. Proto se můžeme v USA zatím setkat s rumem vyráběný právě rodinou Bacardi, který je nazvaným „Havana Club Puerto Rican rum“. Přičemž na našem trhu nalezneme Havanu distribuovanou společností Pernord-Ricard, která nese označení „Havana Club El ron de Cuba“ a je vyráběn právě na Kubě.

Zajímavosti a výroba rumu Havana Club El Ron de Cuba

Jose Arechabala založil destilerii v oblasti Matanzas ve městě Cardénas V roce 1878. V roce 1934 rodina Arechabala založila značku Havana Club. Rum se dnes vyrábí na Kubě ve dvou destilériích. Destilerie Santa Cruz del Norte vyrábí bílé nestářené rumy, naopak v destilerii v San Jose jsou vyráběny rumy určené ke stáření. Největšími trhy pro tento rum jsou Kuba, Německo, Španělsko, Francie, Velká Británie. Zajímavostí je, že na Kubě se při otevření nové lahve rumu ulívá tzv. „kapka svatým“, jednoduše se ulije rum na podlahu.

Výroba rumu začíná na poli sběrem cukrové třtiny, této části výroby se se říká Zafra. Sběr probíhá po celý rok, nejčastěji však od prosince do března. Na Kubě se nachází přes 150 druhů cukrové třtiny. Následuje rychlá přeprava do cukrovaru, zde se ve velkých lisech extrahuje čerstvá třtinová šťáva, která se nazývá Guarapo. To se následně zahřívá, tekutá složka je odpařena a vzniká cukrový med neboli meladura. Dále se zahřívá a odstředivou silou se odělí cukr a melasa. Melasa je tedy druhotný produkt při výrobě cukru. V melase zůstává 40 % až 60 % cukru. Je velmi hustá a proto ji lze dlouhodobě skladovat, aniž by se zkazila.

Následně se melasa smíchá s ušlechtilými kvasinkami a vodou, přichází tedy na řadu fermentace. Což je proces, při kterém kvasinky spotřebovávají cukr a přeměňují jej na alkohol. Po fermentaci vzniká takzvané Vino de Caňa, které má  okolo 7 %  alkoholu.

Destilace a blending

Pomocí destilace z tohoto “vína” vznikají dva produkty. A to Aquardiente de Caňa, který obsahuje 75 % alkoholu. Druhým produktem je destilát z cukrové třtiny, který má 96 % alkoholu.

Po destilaci přichází na řadu stáření. Nejčastěji používaným sudy Havana Club jsou amerického bílého dubu po whiskey. Mladé sudy se používají pro mladé rumy a staré sudy pro staré rumy. Na Kubě není povoleno používat stáření pomocí metody solera, jako například v Guatemale a jiných státech. Probíhá první zrání, při kterím aquardiente stráví v sudech 24 měsíců. Z těchto aquardiente se vyberou ty nejlepší, přefiltrují se a vzniká tzv. Aquardiente Madre. Ty se opět vrací do sudu zrát. Madre se poté smíchá s destilátem z cukrové třtiny o síle 96 % alkoholu a vodou, čímž vzniká Ron Fresco neboli čerstvý rum.

Jako poslední přichází na řadu míchání alias blending. Ron Fresco se dále míchá s ostatními bázemi, dokud Maestro Ronero nerozhodne, že rum je vhodný pro danou třídu rumu. Maestro Ronero tedy zastává nejdůležitější funkci, je zodpovědný za stálou kvalitu a stejnou chuť rumu. 

Kubánský rum není zdaleka vše, co na Kubě naleznete.
Kubánský rum není zdaleka vše, co na Kubě naleznete.

Kubánský rum a jeho výroba je hlídána kubánskými zákony, které povolují doslazování výsledného produktu maximálně 20 gramy cukru na litr. Je-li tento limit překročen, musí produkt nést označení Elixír, příkladem je Legendario Elixír. Taktéž číslovka na etiketě, která vyjadřuje stáří rumu musí odkazovat na nejmladší složku blendovaných rumů.

Příklad rumů dnes vyráběných na Kubě

Havana Club, Santiago de Cuba, Ron Caney, Ron Varadero, Ron Mulata, Ron Santero, Ron Cubay, Ron Legendario, Ron Vigia, Eminente