Degustace v kavárně Pražírna

Degustace v kavárně Pražírna se pro mne stala takřka tradicí. Společně jsme tuto tradici započali v létě roku 2018. A odstartovali tak rumovou osvětu i na kyjovsku. O Rumové osvětě jsem napsal před pár lety. Dnes jsme jako rumová komunita zase o něco vzdělanější a doslova propitější.

Naše první degustace v kavárně se jménem Pražírna byla pro mne úsměvná, proč? Ještě jsem neznal dost dobře prostředí a musím přiznat, že jsem se při degustaci docela zapotil. Možná to bylo nervozitou? Jenom přeci to byla pro mne první veřejná degustace po roce a půl, který jsem strávil v Austrálii a přilehlém okolí. Dalším aspektem, co si tak vybavuji, mohla být tehdy nepříliš fungující klimatizace. Ale tím největším přičiněním bylo slunce samotné. Jelikož se v podvečerních hodinách opíralo do výlohy kavárny, uvnitř bylo opravdu jako v PRAŽÍRNĚ. A tak jsem poprvé poznal, proč se Pražírna jmenuje Pražírna. I když v tehdejší době ještě vlastní pražičku na kávu neměla. Dnes už je tento dvojsmysl ospravedlněný a v kavárně praží vlastní kávu na opravdové pražice kávových zrn.

9. degustace

V sobotu 5. 2. 2022 jsme uspořádali již 9. degustaci. Degustovali jsme celkem 6 vzorků a na úvod jsem hosty přivítal welcome drinkem v podobě upraveného cocktailu Daiquiri. Oproti klasické verzi jsem do něj přidal navíc sirup z granátového jablka.

Degustační menu jsem složil z těchto rumů ve stejném pořadí, jak píši: Providence First Drops, Havana Seleccion de Maestros, Doorly’s XO, Chairman’s Reserve Legacy, Hampden Estate 8 yo, Arcane Extraroma.

Účastníci zhodnotili pořadí rumů z degustace následovně:

Degustace v kavárně
Pořadí rumů na “bedně” dle účastníků degustace v kavárně Pražírna 5. 2. 2022

Doorly’s na prvním stupínku mne moc nepřekvapil. To spíše umístění druhého rumu v pořadí – Arcane (Art of Sugarcane). Vysvětluji si to i tím, že to byl jediný rum na degustaci, který je doslazený – přibližně 18 gramy cukru na litr. 100 lidí = 100 chutí a tak se už teď těším na příšítí degustaci, kdy ochutnáme zase něco jiného.