Super zážitek, odborný a zajímavý výklad, mohu jen doporučit.
Dohodneme se na představě o průběhu degustace (počet hostů, čas začátku, místo konání). Na základě dodaných informací vytvoříme kalkulaci, kterou je možné společně doladit.
Chystání zahrnuje předchystání všech vzorků každému účastníkovi. Tím zajistíme, aby byla degustace následně plynulá a mohli jsme v jejím průběhu přecházet od jednoho vzorku k dalšímu.
Vyprávění o historii rumu, jeho výrobě a zajímavostech. Ochutnávka zahrnuje melasu, cukrovou třtinu, bagassu a vzorky rumů. Kombinace s čokoládou pro lepší chuťový zážitek.
Na závěr degustace je vždy prostor ještě pro dotazy, které během ochutnávky nezazněly. A pak už následuje mé rozloučení a úklid celé degustace.
V daný moment se má jednat o hlavní aktivitu hostů.
Od 5 osob do 75 osob. Samozřejmě se zvyšujícím se počtem hostů je prezentace náročnější a proto doporučuji rozdělit hosty do více skupin. Ideální počet hostů na jednu skupinu je mezi 15 – 30.
Během řízené degustace jsou všichni hostů usazeni u svých vzorků a společně se věnujeme pouze rumům po celou dobu ochutnávky. V tento daný moment se jedná o hlavní aktivitu, která má předem daný čas v harmonogramu. Pro větší počet osob doporučuji neřízenou degustaci ve formě rumového koutku. Hosté za námi chodí po skupinkách nebo individuálně a s každým se bavíme dle jeho vlastního zájmu o rum. Někoho rum zajímá více a stráví degustováním, povídáním o rumu půl večera a někoho rum tolik nezajímá, vezme si jen degustační vzorek a pokračuje dále za kolegy. V tom je výhoda neřízené ochutnávky, jelikož je flexibilní a nikoho nenutí být na určitém místě v určitý čas.
Délka trvání je zpravidla okolo 1,5 hodiny. Lze ji samozřejmě přizpůsobit potřebám programu akce a tak ji můžeme prodloužit nebo zkrátit.
Většinou se počet vzorků pohybuje mezi 6 – 7. Je možné zařadit i více, ale to většinou nedoporučuji. Ze zkušeností vím, že více vzorků postrádá smysl, jelikož chuťové pohárky hostů jsou unavené a nedokáží již rozeznávat rozdíly mezi jednotlivými rumy. Minimum je 4 - 5 vzorků a to v případě, pokud degustace musí proběhnout v kratším časovém úseku.
Rumy vybírám záměrně méně komerční, aby hosté mohli objevovat nové chutě a značky. Zároveň je sestavuji tak, aby byly chuťově co nejrozlišnější a seřazeny od nedoslazených až po nejsladší. Tak si každý host může objevit ten svůj oblíbený. Někdy je vhodné do skladby zařadit jeden komerčně známý rum, aby si hosté mohli chuťově porovnat ostatní rumy s rumem, který již znají.
Zážitek. Ochutnávka není jen o rumech samotných, ale také o informacích, které se nedozvíte
z marketingových popisů daných značek. Někdy i wow efekt a zjištění, že lahve „rumu“, které mám
doma, vlastně nejsou ani rumem.
Host by měl z degustace odcházet dobře naladěný, ale stále „po svých“. Zároveň nabytý plný nových vědomostí z rumového světa.
Řízená degustace je časově náročnější na samotné nachystání, zpravidla při 20 účastnících trvá chystání okolo 1,5 - 2 hodiny.
Cenu hlavně ovlivňuje počet účastníků a vámi zvolená varianta (základní, prémiová, raritní). Všeobecně degustace začíná od 10 000 Kč a výše. Naše pole působnosti je celá Česká republika.
V základní variantě zhruba 500 – 1000 Kč
V prémiové zhruba 1000 - 2000 Kč
V raritní – 2500 - neomezeně.
Avšak pozor, cena u rumů nekoreluje s jejich kvalitou a už vůbec ne chutí. Neočekávejte prosím, že
lahev rumu za 5 000 Kč Vám bude více chutnat, než lahev rumu za 500 Kč. Ne vždy tomu tak je. Navíc
chuť je subjektivní záležitost.
K samotné degustaci vůbec nic. Všechny propriety k ochutnávce si dovezeme vlastní. Samozřejmě i degustační skleničky. Od Vás bude zapotřebí nachystat jen prostor k ochutnávce (sezení pro hosty) a sklenice s vodou na propíjení vzorků.