Logo RumMe.cz

Maggie Campbell vysvětluje, jak mrtvé kvasinky ovlivní rum

Privateer rum

Maggie Campbell a Privateer rum jsem vám představil v předešlém článku. A hned v dalším příspěvku jsme si vysvětlili, co je to agitátor. A právě na informace z minulého textu navážeme. Dnes si s Maggie přiblížíme, jak mrtvé kvasinky s působením agitátoru ovlivňují chuť rumu.

Nejprve si však pojďme rychle shrnout, jak kvasinky pracují. A jak se vůbec k mrtvým kvasinkám dopracujeme.

Kvasinky jsou zázračný mikroorganismus, který …

… spáchá sebevraždu, aby nám v podstatě udělal dobře. Kvasinky jsou zjednodušeně řečeno mikroskopická houba, která konzumuje cukr. Ten dále konvertuje v alkohol, CO2 a další komponenty, které ovlivňují chuť rumu. Na počátku fermentace je cukernatý roztok, který po plném prokvašení (téměř) neobsahuje cukr, za to je plný alkoholu a dalších látek.

Jak se pozná, že je fermentace u konce? Jednoduše se změří cukernatost původního roztoku a jakmile je nula či se blíží nule, lze fermentaci považovat za ukončenou. Což znamená, že cukr byl díky kvasinkám přeměněn na alkohol. V tomto bodě master distiller umístí vykvašenou břečku do destilačního přístroje, aby nechal odpařit alkohol a následně jej zkoncentrovaný zachytil.

Ale počkat, kde jsou ty mrtvé kvasinky?

Etanol, který my lidé v destilátech hledáme, je pro kvasinky toxický. Tím, že pojídají cukr, produkují odpadní látky. A jednou z nich je právě etanol. Čím více cukru kvasinky přemění, tím více etanolu břečka obsahuje. Vyšší obsah alkoholu způsobuje stres kvasinek, který je nakonec usmrtí.


Jakmile je kvašení u konce, mrtvé kvasinky usedají na dno fermentačního tanku s ostatními pevnými částicemi. Tato směs zbytků se označuje jako „lees“ (zbytky/kaly). Lze je z vykvašené břečky odstranit anebo naopak zachovat a přenést až do destilačního přístroje.

Master distiller rozhodne o tom, zda a případně kolik kalů bude destilováno s vykvašenou břečkou. Maggie říká, že jich ráda přidává hodně, aby podpořila tvorbu chutí.

Vztah agitátoru a mrtvých kvasinek v destilačním přístroji

Tak a teď pojďme k tomu, jak to celé dohromady funguje. Účelem agitátoru je, aby promíchával obsah destilačního kotle během destilace. Pokud destilační přístroj agitátor nemá, mrtvé kvasinky se usadí na dně a připalují se. Což nemusí být úplně špatně. I tímto způsobem mohou vzniknout určité delikátní chutě rumu. Problém je, když jsou připálené přespříliš. Chutě se mohou stát nepříjemnými.

Kvasinky přirozeně vážou kyslík. A pokud jsou v pohybu díky agitátoru, pomáhají vázat kyslík v destilačním přístroji. Tím zamezují oxidaci vykvašené břečky a přispívají k uchování chuťového profilu budoucího rumu.

kvasinky
Pohled dovnitř destilačního kotle

Chceme-li vytvořit rum s aroma vstupní suroviny spíše svěžího, čistšího charakteru, potřebujeme mít agitátor v provozu, aby udržel obsah destilačního kotle v pohybu. Naopak pokud chceme rum s vyvinutějším tóny opečených mandlí, agitátor necháme vypnutý.

I taková maličkost jako agitátor dokáže změnit chuťový profil rumu. A co teprve těch tisíce dalších. Vždy je to o tom, že master distiller má ještě před počátkem výroby v hlavě představu, jaký rum by chtěl vyrobit a nalahvovat. Podle toho uzpůsobí všechny kroky výroby.

Experience an unforgettable rum degustation

Discover the world of premium rums under the guidance of an independent ambassador. Get an exceptional taste experience and fascinating stories about each bottle.
© 2025 rumme.cz - Všechna práva vyhrazena
en_USEnglish