
Cukr, káva, limonáda, čaj, rum, bum! Je oblíbená dětská hra, ale co má tato hra a blending rumu společného? Dobrá otázka. Zkuste si tipnout, která ze slov této hry jsou spojena s blendingem? Káva, čaj a rum určitě ano. Mezi další komodity, které se blendují patří například parfémy a (samozřejmě) whisk(e)y.
Blending rumu je míchání rumů rozdílného charakteru (věku, stylu, původu, barvy, chutě…) tak, aby finální blend byl chutnější, než jeho jednotlivé složky samostatně. Nebo aby vznikl unikátní rum, který bude chutnat širokému spektru zákazníků. Zajišťuje také to, že rum v lahvi každý rok chutná stejně.
Pojďte si zahrát na Master blendera a odnést si svůj vlastnoručně nablendovaný rum s sebou domů. Zážitková degustace je jak pro jednotlivce, tak i pro soukromé události.
Příkladem „záchrany“ může být pokus o vytvoření tzv. Singel cask rumu (pojem najdete v Rumovém slovníku). Avšak po požadované době zrání rumu v sudu zjistíme, že rum má velmi dominatní charakter dřeva a nic jiného v něm není cítit. A to jako výrobci třeba nechceme. Proto se rozhodneme spojit tento dřevitý rum s mladšími složkami pomocí blendingu. A vytvořit z něj komplexní rum nejen s plným charakterem díky dlouhému zrání. Ale také například s ovocnými lehčími náznaky, díky přimíchání mladších rumů. To vše záleží na daném výrobci a jeho představě o tom, jak by výsledný rum měl chutnat.
Jen prosím pozor, u takového rumu nesmí být na etiketě zaznamenán věk nejstarší složky blendu. Ale naopak nejmladšího rumu. I kdyby blend obsahoval 99 % dvacetiletého rumu a jen 1 % pětiletého rumu, na etiketě nesmí zářit číslo 20 odkazující na věk rumu. Pokud číslovka odkazuje na stáří rumu, musí v tomto případě nést označení jako pětiletý.
Je to člověk (ano, není to stále ještě počítač), který se stará o výslednou chuť rumu. Ve většině případů o to, aby rum chutnal vždy stejně. A někdy se zabývá zase tvorbu nových blendů – doslova tvoří nový rum. On či ona zná sklady se sudy, zná typy rumu, které v destilerii vyrábějí a má přehled nad vším, co se výroby týká. Znalosti následně použije k výběru jednotlivých sudů, rumů, které do blendu využije. Nejprve zjistí aroma a poté chuť. Vše si pečlivě zapíše. A pak přistoupí k tvorbě finálního blendu v laboratoři.
Mezi nejnámnější master blendery a master blenderky patří například: Joy Spence (Appleton Estate), Richard Seale (Foursquare), Trudiann Branker (Mount Gay), Lorena Vásquez (Zacapa) nebo již zemřelý José Navarro (Havana Club).
Master blender(ka) není žádný nadčlověk. Zjednodušeně řečeno má jen velmi velmi vytříbené chutě. Většinou má za sebou studium chemického oboru a v destilerii se nejprve zaměřuje na kontrolu kvality. A poté se mu/jí postupem času otevírá cesta na pozici blendera či master blendera.
Možná to zní divně, ale právě díky blendingu je rum v lahvi každý rok chuťově stejný. I když je vyrobený – nablendovaný z nových zásob. Master blender má za úkol spojit rumy tak harmonicky, aby například 7 letá Havana chutnala pokaždé stejně. A to ať už byla nablendována v roce 2010 nebo v roce 2020.
Zažijte degustaci Blend your own rum, kde můžete být Master Blenderem právě vy!